AVROTROS zendt eerbetoon overleden Nijntje-tekenaar Dick Bruna uit

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
AVROTROS zendt eerbetoon overleden Nijntje-tekenaar Dick Bruna uit

AVROTROS zendt eerbetoon overleden Nijntje-tekenaar Dick Bruna uit

|
|

Laatste update:

Vanwege het overlijden van Dick Bruna (89) zendt de AVROTROS vanavond een eerbetoon aan de geestelijk vader van Nijntje uit.

Tekenaar Dick Bruna (89) is donderdagavond in zijn slaap in zijn woonplaats Utrecht overleden. Marja Kerkhof, directeur van Mercis, de uitgever van de Nijntje-boeken waarmee Bruna wereldberoemd werd, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Bruna laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen achter.

Nijntje

Dick Bruna maakte in 1955 zijn eerste boekje over Nijntje, het beroemdste konijntje ter wereld. De opvallende vierkante Nijntje-boekjes pasten volgens Bruna goed in kinderhandjes. De bekendheid van Nijntje beperkte zich niet tot de boekjes. Het konijntje kreeg ook een hoofdrol in televisieseries en een musical en in 2013 kwam Nijntje de film uit.

De boeken van Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. Over de grens was Nijntje bekend als Miffy. In Japan was het werk van Bruna al sinds de jaren 60 populair.

Nederlands trots

Dick Bruna (geboren op 23 augustus 1927) schreef en illustreerde 124 prentenboeken en ontwierp ook veel affiches en omslagen van de Zwarte Beertjes pocketboeken. Hij ontving in 2016 de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre. 

"Als er een illustrator is waar Nederland trots op kan zijn dan is het Dick Bruna. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd groeien kinderen op met zijn werk. En dat behoeft geen verbazing. De directheid en eenvoud van zijn tekeningen sluiten perfect aan bij de beleving van het kind", aldus de jury toen.

In memoriam: Dick Bruna

Als eerbetoon aan Bruna zendt AVROTROS vanavond opnieuw opnames uit een eerdere TV Show met Ivo Niehe uit. De uitzending op NPO 1 begint om 00.15 uur, na het NOS Journaal van middernacht. Het in memoriam duurt 21 minuten.

Lees verder