André van Duin en Janny van der Heijden in een nieuw seizoen Denkend aan Holland

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
André van Duin en Janny van der Heijden in een nieuw seizoen Denkend aan Holland
BN'ersTV

André van Duin: ‘Denkend aan Holland niet zo bijzonder’

|
|

Laatste update:

Het is voor André van Duin (75) gissen waarom Denkend aan Holland zo’n doorslaand succes is. Aan de formule kan het volgens de tot presentator omgeturnde komiek in elk geval niet liggen. “Je kunt het nauwelijks een formule noemen.” 

Tekst: Nick Dijkman

Zet André van Duin en Janny van der Heijden bij elkaar en de rest gaat vanzelf. Voor het olijke tv-duo geen ingewikkelde formats, schreeuwende opnameleiders of gezeur over marktaandelen. Nee, gewoon taarten bakken of lekker met een bootje het land doorvaren. Ook in het nieuwe seizoen van Denkend aan Holland vaart André met kompaan Janny van der Heijden door heel Nederland, en laten ze de kijker genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft. 

Wat is het geheim? “Ach, Denkend aan Holland is niet zo’n bijzonder programma. Er zijn wel meer mensen met een bootje op stap gegaan en in de plaatsen die wij bezoeken zijn ook wel meer cameraploegen geweest. Dus dat zijn een beetje open deuren. We beginnen ’s ochtends om een uur of tien en dan gaan we varen. Vervolgens komen we een boswachter tegen, drinken een glas wijn en dan is de dag weer voorbij. Het is een eenvoudige formule, voor zover je het een formule kunt noemen. Maar ondanks dat is het toch een groot succes. Ik denk dat de mensen de combinatie van Janny en mij erg leuk vinden om naar te kijken. Als ik een te lang antwoord geef, moet je het maar zeggen hoor.”

“Ons programma geeft mensen ook inspiratie. Als ik reacties op het programma krijg is het vaak: goh, wat leuk, wij gaan ook een bootje huren of een leuke tocht maken. We hebben geen heel dure boot. Het is een simpel bootje dat je gewoon kunt huren. Daardoor ziet het er erg bereikbaar uit. Zo van: dat kunnen wij ook doen.” 

André en Janny: een prettige combi

Dat het zo goed klikt met Janny is zo gegroeid in hun gezamenlijke periode in Heel Holland Bakt, toen André in 2016 de presentatie overnam van Martine Bijl die destijds herstellende was van een hersenbloeding. “Janny is natuurlijk goedlachs, ze lacht om alles. Dat vind ik prettig. Ik heb altijd mensen om me heen gehad die goedlachs waren. Ik wil Janny niet vergelijken met Corrie van Gorp, zover ga ik niet, helemaal niet zelfs. Maar ik voel me prettig met een klankbord naast me, dan krijg ik direct reactie op de dingen die ik zeg of doe. In mijn comedytijd had ik Frans van Dusschoten en Ferry de Groot ook graag naast me.”

Omdat André en Janny zo’n beetje elk plekje in Nederland dat met een boot bereikbaar is wel hebben aangedaan, willen de twee hun territorium uitbreiden. “Het lijkt ons leuk om naar België, Duitsland en Frankrijk te gaan. Laten we maar in België beginnen. Dat is een heerlijk land om doorheen te varen. Daar kom je genoeg leuke mensen tegen.” 

Niet zo gestrest

Dat André tijdens uitzending van Denkend aan Holland zelf achter het roer zit, is geen kijkersbedrog. “Ik vaar zelf. Ik heb meer dan twintig jaar mijn vaarbewijs en in het verleden een sleepboot, speedboot en sloepjes gehad. Ik ben ook vaak in Friesland wezen varen, met een klein jacht. Zo’n tien-meter-ding, waar je ook op kunt slapen. Het leven op het water is niet zo gestrest, er heerst daar het hele jaar door een vakantiestemming.”

Nog een schnabbel

André’s nieuwe partner Fernando Reyes woonde op Mallorca: is dat misschien een leuk idee voor spin-off van Denkend aan Holland? “Mallorca is omgeven door zee, daar is niet veel te beleven. Dan moet je met speedboten gaan varen, dat is niet interessant.” Bijkomend nadeel is de zon. “Ik ben geen zonaanbidder en ga ook niet op zomervakantie. Laat mij maar in de schaduw staan. Ik ga liever in het voor- en najaar op vakantie, dat is rustiger, en je kunt overal terecht. Iedereen is dan immers aan het werk. Ik ga het liefst naar Zuid-Frankrijk. Maar ik vind Duitsland ook leuk. In Spanje kom ik af en toe, ik ben ook op Mallorca geweest.”

Al zou André willen, hij heeft deze zomer helemaal geen tijd om op vakantie te gaan. “Er staan tot oktober opnames gepland.” Ook had André in juli een rol tijdens de concertreeks van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. De muziek waar hij na het overlijden van zijn echtgenoot zoveel troost uit haalde. “Ik moest een aankondiging doen voor Andre Rieu, op het Vrijthof, tussen al die mensen. Dat is bijna niet te doen. Ik moest een miljoen keer op de foto met iedereen. Toen ik ’s avonds om twaalf uur nog een item moest opnemen, had ik zoiets van: ‘Nu is het klaar en moet ik naar mijn hotel. Nu is het genoeg, ik ben moe.’ Vroeger deed ik meerdere dingen op een dag. Nam ik ’s middags een plaat op, ging ik ’s avonds het theater in en tussendoor had ik soms nog een schnabbel. Dat doe ik nu niet meer. Ik doe één ding per dag.”

Denkend aan Holland zie je elke donderdagavond op NPO1, vanaf 21:15 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder