Alles voor de Bruiloft-weddingplanners Nina en Susanna: ‘Wij creëren georganiseerde chaos’

Op de meest exotische locaties koppels de mooiste dag van hun leven laten beleven. Klinkt als een droombaan, toch? Weddingplanners Nina en Susanna beamen dat volmondig, al blijkt dat werk in het nieuwe programma Alles voor de Bruiloft ook wel giga-stress met zich mee te brengen.

Door Redactie
Weddingplanners Nina en Susanna in Alles voor de Bruiloft

In Alles voor de Bruiloft worden Nina Molendijk en haar compagnon Susanna van Uffelen gevolgd terwijl ze de bruiloft van vier koppels plannen, zowel in Nederland als in het buitenland. Professionele hulp inschakelen is geen overbodige luxe, benadrukt het duo, want er komt heel wat bij kijken bij het organiseren van de mooiste dag van je leven. De lat voor de weddingplanners ligt hoog en dat brengt een hoop stress met zich mee. “Je kunt niet zeggen: ‘Ach, we doen het volgend jaar over’, of ‘Volgende keer beter’”, legt Nina uit. “Je hebt één kans om iemands dag of weekend zo mooi mogelijk te maken en dus moeten we alles op alles zetten om dat te realiseren. Ja dat is stressen, soms. En nee, onder drie druk functioneren is niet voor iedereen weggelegd. Maar voor ons wél: wij gaan juist heel goed op stress.” 

Rollerdisco 

In de eerste aflevering volgen we het Amsterdamse koppel Marlou en Jeff, dat elkaar op Mallorca het jawoord gaat geven. Voordat het zover is hebben Nina en stagiaire Kim een bijzondere afspraak met de twee om ze beter te leren kennen. En waar kan dat nou beter dan... bij de rollerdisco? “Suus en ik willen altijd een persoonlijke band opbouwen met onze koppels. Je gaat met elkaar een traject aan dat soms wel een jaar kan duren, dus we vinden het leuk om de mensen achter de bruiloft te leren kennen. Wij doen met onze koppels een surprisedate, dan nemen we ze mee naar een bijzondere locatie en proberen we ze een beetje uit hun comfortzone te halen.” 

Leuk én moeilijk

Op zo’n surprisedate zie je de momenten waarop iemand niet helemaal op z’n gemak is, horen we Nina in de aflevering zeggen, en dan leer je diegene extra goed kennen. Dat is heel handig voor het weddingplannen, zo blijkt. “Er gaat op zo’n bruiloft altijd wel iets anders dan gepland”, legt Nina uit. “Dan moet je snel keuzes maken, terwijl je vaak niet meer kunt overleggen met het bruidspaar. Voor zo’n moment is het handig als je ze goed hebt leren kennen en weet hoe ze erin staan. Wij zetten dan alles op alles om ervoor te zorgen dat het misschien wel iets anders is, maar nog steeds binnen de wensen van het bruidspaar past.” Een hechte band met iemand opbouwen die maar heel tijdelijk is, vinden Nina en Susanna soms ook lastig. “Je raakt toch bevriend en als de bruiloft dan voorbij is, spreek je elkaar opeens een stuk minder en moet je dat weer met nieuwe koppels gaan doen. Het is dubbel: het is heel leuk, maar het kan ook moeilijk zijn, omdat je zo betrokken bent bij je koppels.” 

Niet met iedereen in zee 

De bijzondere manier van kennismaken heeft ook een ander doel: erachter komen of de koppels wel bij Nina en Susanna passen. Ze gaan namelijk niet zomaar met elk stel in zee. “Wij creëren een georganiseerde chaos, en dat spreekt niet iedereen aan. Voor ons gaat een bruiloft heel erg om het gevoel. Het moet er prachtig uitzien, maar het gevoel met vrienden en familie is belangrijker dan het plaatje naar de buitenkant. Het moet los en vrij voelen, een soort groot vriendenweekend.” Daarnaast is het voor Nina en Susanna belangrijk dat ze een klik hebben met het toekomstige bruidspaar. “We vinden het belangrijk dat zij voor ons kiezen, maar wij ook voor hen. Het is weleens voorgekomen dat wij niet dezelfde visie hadden als het koppel, en dat is dan prima. Er zijn nog een heleboel andere weddingplanners die daar wel bij passen.” 

Uit handen geven 

Hoe zou Nina haar eigen bruiloft eigenlijk willen? Ook georganiseerde chaos? “In elk geval wil ik een trouwerij van meerdere dagen, in het buitenland, met goede vrienden en familie. Maar ik denk dat ik me ga laten verrassen door Suus. Zij kent mij goed genoeg om te weten wat ik leuk vind. Als ik m’n eigen bruiloft ga plannen, kan ik misschien niet echt genieten op de dagen zelf. Ik ben best perfectionistisch en weet heel goed wat ik wil. Dat is voor mijn werk heel handig, maar ik denk dat het goed is om dat voor mijn eigen bruiloft uit handen te geven en los te laten.” 

Is die bruiloft al in zicht? “Dat duurt nog wel even. Ik zou het heel leuk vinden als de kinderen wat ouder zijn. En ik ben nu nog te druk met andere bruiloften, die van mij kan nog wel even wachten.” 

Tekst: Laura Oplaat

Je ziet Alles voor de Bruiloft vanaf 25 januari op NPO3

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!