Baby Yoda in The Mandalorian op Disney+

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Baby Yoda in The Mandalorian op Disney+

9 ongelofelijke weetjes over Star Wars

|
|

Laatste update:

Terwijl we in spanning afwachten tot Star Wars: The Rise of Skywalker ein-de-lijk uitkomt deze maand, blikken we terug op de franchise in A galaxy far, far away. Er valt namelijk altijd wel iets te ontdekken. Wist jij deze 9 – soms bizarre – feitjes al?

1. Langste opening crawl

Star Wars’ beroemde ‘opening crawl’ (de langzaam naar boven rollende gele letters) werd voor Episode IV: A New Hope nog echt ouderwets gefilmd. Zonder CGI dus. Hoe dan? Door héél veel gesneden letters op een lang zwart vel te plakken en dat dan langzaam te filmen. Duurde zo’n drie uur (!). De langste opening crawl van de franchise zit overigens in Episode VII: The Force Awakens.

2. De originele naam van Luke Skywalker

Wist je dat Luke Skywalker eigenlijk héél anders zou heten? In de eerste concepten voor A New Hope heette Luke nog ‘Anakin Starkiller’. Mark Hamill onthulde later dat ‘Anakin’ tijdens het filmen al naar ‘Luke’ ging, maar het duurde nog maanden voordat ‘Starkiller’ naar ‘Skywalker’ zou gaan. Later zouden beide gekillde namen natuurlijk nog terugkomen in de franchise. ‘Anakin’ als Anakin Skywalker (duh) en ‘Starkiller’ met Starkiller Base, de First Order-basis uit The Force Awakens. Oh ja: George Lucas speelde vanwege het gebrek aan vrouwelijke personages zelfs nog met het idee om van Luke een vrouw te maken – maar zag daar last minute toch maar van af.

9 ongelofelijke weetjes over Star Wars

3. Millennium Falcon

De Falcon is zowat het meest iconische filmschip ever. De inspiratie voor het design komt van een vreemde plek. Zo moest George Lucas in eerste instantie op zoek naar een ander design omdat zijn concept te veel leek op de Eagle Transporter uit Space: 1999 (uit 1975). Op een gegeven moment nam George een hap uit een cheeseburger. Die legde hij vervolgens naast een olijf op een tandenstoker en… tada! De Millennium Falcon was geboren!

4. Ledematen

Star Wars en ledematen; een rare, maar herkenbare combi. De franchise staat er zelfs om bekend, dat afhakken van handen, armen en benen. Wie denk je dat de meeste ledematen verloor? Nou… dat is een gelijkspel! Darth Vader en C-3PO verloren er allebei 5.Ook tof: Marvel Studio’s zorgde er bij wijze van eerbetoon voor dat er in alle ‘Phase 2’-films iemands hand werd afgehakt:

5. Wookiee geluidjes

We krijgen nooit genoeg van Chewbacca’s geniale ‘WAGRRRRWWGAHHHHWWWRRGGAWWWWWWRR’-geluid. Voor wie daar het maximale uit wil halen: kijk Revenge of the Sith. Daar zitten de meeste Wookiee-geluidjes in (381) en dat komt natuurlijk door de Battle of Kashyyyk. In Attack of the Clones zitten echter de minste Wookiee-schreeuwtjes, namelijk… helemaal geen!

6. Baby Yoda

Weet je hoe de makers van The Mandalorian Baby Yoda op je scherm toveren? Die intense cuteness is dus géén cgi-constructie, zoals je misschien zou denken. Althans: niet volledig. Een groot deel van de Baby Yoda-scènes komt gewoon tot stand via een pop die ogen en mond kan bewegen. Bedenker en regisseur Jon Favreau bevestigde dit met een exclusieve behind the scenes-foto waarin we de Baby Yoda-pop in actie zien. Awww….

7. Sneaky Steven Spielberg

George Lucas ging tijdens de productie van A New Hope een nogal unieke overeenkomst aan met Steven Spielberg. Die was toen net bezig met zijn scifi-film Close Encounters of the Third Kind (1977). Lucas voelde zich nogal onzeker over Star Wars en was bang dat het volledig ging floppen. Spielberg, die Lucas ontving op zijn set, zag dat anders: die wilde wel 2,5% van toekomstige winst claimen.

In ruil daarvoor kreeg Lucas 2,5% van de Close Encounters-winst. Nou, Spielberg was waarschijnlijk toch al stinkend rijk maar deze overeenkomst zou ‘m later in totaal zo’n 40 miljoen dollar pure winst hebben opgeleverd. Close Encounters was zeker geen flop dus daar kreeg Lucas ook nog wel het een en ander van. Financiële zorgen heeft ‘ie sindsdien nooit meer gekend aangezien zijn franchise wél uitgroeide tot een op hol geslaagde dollarmachine.

8. Ka-ching

Het zal je niet verrassen dat de Star Wars-franchise extreem hoog scoort als het gaat om best verdienende filmreeksen aller tijden. In totaal harkten Lucasfilm zo’n 9,3 miljard dollar binnen. De Harry Potter-franchise (9,1 miljard) gaat er misschien nog overheen wanneer Fantastic Beasts 3 uitkomt, maar tegen die tijd heeft The Rise of Skywalker waarschijnlijk al bakken met geld binnengesleept! De absolute nummer één, het Marvel Cinematic Universe, staat op eenzame hoogte met een monsteropbrengst van 18,2 miljard dollar.

9. Yoda was bijna een aap met masker

Het originele plan voor Yoda zal je doen verbazen. Kijk maar eens hieronder. Dat aapje met masker zou eigenlijk de jedi-meester spelen.

9 ongelofelijke weetjes over Star Wars
Uiteindelijk riep iemand die ook meewerkte aan de aap-scènes in 2001: A Space Odyssey dat het aapje het masker steeds af zou gaan gooien. Vervolgens zagen de makers die bui natuurlijk al hangen en besloten ze het aapje te ontslaan. En toen? Muppet-meester Jim Henson kwam aan boord, regelde Frank Oz en de rest is geschiedenis!

(Bron: Star Wars in Numbers)

Lees verder