7 vragen die wij nog steeds hebben na het zien van Us

Veronica Superguide logo
7 vragen die wij nog steeds hebben na het zien van Us

7 vragen die wij nog steeds hebben na het zien van Us

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Van de week gingen we er al eens goed voor zitten om het einde van de nieuwe horrorhit Us te verklaren. Voor ons gevoel lijken dingen nu een beetje op hun plaats te vallen, maar tegelijk zitten we toch nog vol met vragen. We gaan ervan uit dat je Us gezien hebt als je op dit artikel geklikt hebt, dus wees bewust dat er vanaf nu volop [SPOILERS] komen!

Ook al zal menig kijker na de film vol met vragen zitten, toch zegt regisseur Jordan Peele (ook bekend van Get Out) dat hij de wereld van de Tethered tot in detail heeft uitgewerkt: “Ik heb de hele mythologie van deze wereld uitgedacht want het publiek heeft het in de gaten als je dat niet hebt”, zo zegt hij in een interview met Polygon. “De keuze is hoeveel je hiervan laat zien. De lijn die ik verken in deze film is een lastige; sommige mensen willen minder uitleg. Andere mensen willen meer uitleg. Ik doe mijn best hieraan tegemoet te komen, maar uiteindelijk komt het erop neer om je genoeg context te geven dat je er zelf nog meer over kunt discussiëren”. Ook betekent meer uitleg volgens Peele dat het er minder horror op wordt: “Als je het allemaal helemaal kloppend uitlegt, dan wordt het minder eng. Daarom wil ik dat niet doen”. Toch behoren wij blijkbaar tot die groep die meer uitleg wil, want wij vragen ons af hoe het met de volgende zaken zit:

1 - Waarom is Adelaide niet gewoon gevlucht?

Adelaide werd door haar dubbelganger Red aan het bed vastgeketend, waarna Red Adelaide’s plek innam in de bovenwereld. Waarom is Adelaide toen ze eenmaal bevrijd was niet uit de onderwereld ontsnapt? Ze wist waar de uitgang was, en wat voor leven ze kwijtgeraakt was. Wat hield haar daar beneden? Waarom was de deur naar de bovenwereld voor haar gesloten?

7 vragen die wij nog steeds hebben na het zien van Us

2 - Hoe heeft Adelaide die revolutie voorbereid?

Aangezien alle Tethered als halve zombies door het leven gaan, hoe heeft Adelaide ze kunnen verenigen tot een strak georganiseerde meute die een met chirurgische precisie uitgevoerde revolutie pleegt? En waar heeft ze die duizenden rode overalls en gouden scharen vandaan gehaald? Ze hebben daar beneden toch geen fabrieken? Of, zoals we ons eerder afvroegen, heeft Red misschien meegeholpen als compensatie voor het omruilen van Jason voor Pluto? Want ja, die theorie hebben we nog steeds.

7 vragen die wij nog steeds hebben na het zien van Us

3 – Is Red teruggegaan naar de wereld van de Tethered om Jason om te ruilen voor Pluto?

Of verzinnen we dit nou helemaal? Er zitten genoeg hints in de film die er op lijken te wijzen. Maar goed, daar hebben we het al uitgebreid over gehad.

4 - Hoe hebben de Tethered zich weten los te maken van hun bovenaardse dubbelgangers?

Misschien nog een belangrijke vraag dan hoe de Tethered deze revolutie hebben kunnen uitvoeren is hoe ze zich in de eerste plaats los wisten te maken van hun bovenaardse dubbelgangers. In de onthulling van de wereld van de Tethered zien we dat ze amper een eigen wil hebben, en dat ze als het ware gedwongen zijn de bewegingen van hun bovenaardse dubbelgangers te spiegelen. Wat heeft gezorgd voor het breekpunt waarmee ze een eigen wil kregen?

7 vragen die wij nog steeds hebben na het zien van Us

5 - Hoeveel Tethered zijn er eigenlijk?

Veel, want in het laatste shot zien we duizenden Tethered hand in hand staan zover het oog reikt. Maar op hoeveel mensen is dit dubbelgangers-experiment uitgevoerd?

6 - Bestaan de Tethered alleen in de buurt van Santa Cruz? Of in heel Amerika?

Was dit creëren van dubbelgangers een lokaal experiment of is het op grotere schaal uitgevoerd? En als het alleen in Santa Cruz was, hoezo had Adelaide dan een dubbelganger in de vorm van Red, terwijl ze niet daarvandaan kwam?

7 - Hoe reizen de Tethered hun bovenaardse dubbelgangers achteraan?

Tethered dubbelgangers gaan waar hun bovenaardse evenpolen (of zijn het tegenpolen?) gaan. Maar hoe is dat mogelijk als ze in die tunnels geen openbaar vervoer hebben? En als mensen met een Tethered dubbelganger buiten Amerika zouden reizen, zijn ze dan van hun onderaardse dubbelganger af?

Zo, genoeg dingen om het dit weekend in de kroeg eens over te hebben. Stuur ons vooral een berichtje als je op één of meer van bovenstaande zaken het antwoord weet!

Lees verder