7 dingen die je moet weten voor je Bloodshot gaat kijken

Vin Diesel in Bloodshot

De nieuwste superheldenfilm is níet van Marvel of DC. In Bloodshot speelt Vin Diesel een geflipte moordmachine die vecht tegen de organisatie die hem creëerde. Dit moet je weten vóór je Bloodshot in de bioscoop gaat kijken.

Spider-Man, Batman en Superman kennen we allemaal, maar Bloodshot is één van de minder bekende goden aan het superheldenfirmament. We brengen je snel op de hoogte over wat je kunt verwachten!

1. Wat is een Bloodshot?

Bloodshot is niet afkomstig van de grote stripfabrieken Marvel en DC. Het personage komt uit de stal van Valiant Comics, bekend van ondermeer ShadowmanTurok: Dinosaur Hunter (waarvan ook populaire videogames verschenen) en Harbinger. Het bedrijf werd begonnen door oud-Marvel-medewerkers en was vooral in de vroege jaren '90 erg populair, toen ‘grimmige’ comics enorm in de mode waren.

Bloodshot is een oud-militair die extreme experimenten heeft ondergaan door het mysterieuze Project Rising Spirit. Zijn lichaam zit ramvol piepkleine nanorobots die hem verschillende powers geven. Naast superkracht en -snelheid, heeft Bloodshot nóg een grote troef. De robotjes repareren razendsnel zijn lichaam als hij gewond raakt. Tot slot kunnen de nanorobots zijn lichaam een beetje vervormen: zijn vingers kunnen bijvoorbeeld heel scherp worden, en door de robots in zijn lijf kan de antiheld zelfs communiceren met computers.

Kort door de bocht is Bloodshot dus een soort kruising tussen The PunisherWolverine, Jason Bourne en de T-1000-robot uit Terminator 2.

2. Wat is zijn probleem?

Schimmige organisaties hebben Bloodshot niet voor niets gemaakt: zijn lichaam is één groot wapen, en de soldaat is regelmatig ingezet om ‘lastige’ situaties op te lossen; meestal met héél veel geweld. Het geheugen van Bloodshot wordt vóór elke opdracht aangepast, zodat hij als een beest tekeergaat. "Zie je die man? Die heeft je hele familie uitgemoord, en nu mag je wraak nemen!" Nadien wordt zijn geheugen weer gewist om Bloodshot onder controle te houden (zoals The Winter Soldier uit het Marvel-universum).

Bloodshot weet dus niet wie hij is, en dat wordt een probleem als hij vermist raakt en te lang actief is zonder hersenspoeling. Flarden van zijn geheugen komen langzaam terug en Bloodshot wordt hierdoor langzaam steeds gekker. Om uit te vinden wie hij eigenlijk is, en wraak te nemen op de mensen die hem verminkt hebben, begint hij een éénpersoonsoorlog tegen de organisatie 'PRS' (Project: Rising Spirit) - en iedereen die hem in de weg staat.

Vin Diesel in Bloodshot

3. Vin Diesel dus!

We kennen Vin Diesel natuurlijk als Groot in Guardians Of The Galaxy, en Bloodshot is zijn eerste hoofdrol als een bestaande, populaire superheld. Diesel deed voor de film onderzoek naar militairen met posttraumatisch stresssyndroom, en voelde tijdens het filmen behoorlijk wat druk. Bloodshot is onder militairen een van de populairdere superhelden, dus Diesel wilde ze niet teleurstellen.

4. Waar gaat Bloodshot over?

De film richt zich waarschijnlijk op de ontstaansgeschiedenis van Bloodshot; althans het moment waarop hij beseft dat hij voor het lapje wordt gehouden en wraak wil nemen. Het grootste gedeelte van de film is Vin Diesel gewoon herkenbaar als zichzelf, en ziet hij er niet uit als de wit/metallic antiheld uit de comics.

5. Is dit een nieuwe filmreeks?

Als Bloodshot succesvol wordt, dan rekenen we erop dat er nog meer films zullen volgen. Deze film was eigenlijk bedoeld als een soort ‘springplank’ voor een ‘cinematic universe’ van Valiant Comics. Aanvankelijk zouden er ook 4 films komen over Harbinger (zeg maar Valiants versie van de X-Men) en Harbinger Wars (hierin vechten mutanten tegen elkaar vóór en tegen Project Rising Star), waarin Bloodshot ook een belangrijke rol heeft.

Sony heeft de rechten op Harbinger onlangs doorverkocht. Dit betekent waarschijnlijk dat het verhaal van Bloodshot niet verbonden wordt met de andere Valiant-superhelden, althans voorlopig. Er is wel een optie op een sequel op Bloodshot én de vliegende superheldin Zephyr. Helemaal niet zo gek, want zelfs vrij onbekende helden als die van The Umbrella Academy kunnen ineens megapopulair worden door een goede adaptatie. 

6. Wie doet er mee?

Vin Diesel is de absolute ster van Bloodshot, en speelt Ray Garrison; de man die na veel experimenten een gevaarlijke killer werd. Guy Pearce en Eiza Gonzalez spelen twee wetenschappers die Bloodshot lijken te helpen bij zijn gewelddadige werk. Sam Heughan (bekend van Outlander) speelt ene Jimmy Dalton, die het met een robotpak opneemt tegen Diesel. Je dacht toch niet dat PRS het geweld van Bloodshot zomaar zou ondergaan, of wel?

Omdat het geheugen van Bloodshot extreem onbetrouwbaar is, is nu nog niet duidelijk wie nou precies de échte vijanden zijn in de film. Leuke twist!

7. Wie doet er níet mee?

Eerst was het de bedoeling dat Jared Leto de antiheld Bloodshot zou spelen, maar dat ging om onbekende reden niet door. Michael Sheen was vastgelegd voor de rol van Dr. Emil Harting, maar hij had een overvolle agenda vanwege… Dolittle. Het kan verkeren... Gelukkig had Guy Pearce wel zin om in te springen!

Vin Diesel in Bloodshot

Bloodshot

Bloodshot draait vanaf 12 maart in de bioscoop. Gaan jullie de gewelddadige antiheld op het witte doek zien?