Spiral

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Spiral

Afgezaagd! 6 horror-reeksen die te lang doorgingen

|
|

Laatste update:

De ‘ugly motherfucker’ uit Predator is terug in de horrorfilm Prey, op Disney+. Prima, want een prequel van de Schwarzenegger-klassieker kunnen we best hebben. Maar dat geldt niet voor alle horrors, en zéker niet voor deze enge filmseries met verstreken houdbaarheidsdatum.

Tekst: Ruben van Eijl

1. Saw

Je kunt op vele manieren een mens doodmartelen, en de Saw-franchise is van plan om al die methodes te laten zien. Zo langzamerhand is dat zélf… doodvermoeiend. Het vorig jaar verschenen Spiral zou officieus deel 9 zijn van de horrorserie, maar de makers noemen het liever een spin-off. 

Na het briljante einde van de eerste Saw (2004) heeft geen enkel deel meer kunnen tippen aan de ingenieuze opbouw en de venijnige boobytraps van het origineel. De opvolgende delen molken het oprekken van pijngrenzen zo ver uit dat de Saw-serie de bijnaam ‘martelporno’ kreeg.

2. Resident Evil

De zombie-actiefilm Resident Evil verscheen in 2002, toen het nog vrij rustig was in het zombieslagveld van Hollywood. De populaire serie The Walking Dead bestond nog lang niet en horror met waggelende ondoden haalde eigenlijk de bioscoop niet eens. Zonder geduchte concurrentie kon de franchise rondom de game-verfilming lange tijd doorsudderen. Maar mag het nu een onsje gehakt minder?

We zijn inmiddels bij de zevende film beland en zelfs hoofdrolspeelster Milla Jovovich is ermee gestopt. Zij heeft zo veel zombies omgelegd dat ze nu de ‘meest dodelijke acteur’ in de filmgeschiedenis is met 1296 kills. Dan is met pensioen gaan zo gek nog niet. Ondertussen gaan de games-releases ook maar door en zijn er inmiddels geanimeerde varianten én een tv-serie. Wanneer bloedt de franchise nu eens echt dood?

3. Halloween

Slasherfilms hebben de neiging door te draven in hun bloedvergieten. Van Friday the 13th tot The Texas Chainsaw Massacre: ze zijn niet kapot te krijgen. Maar de moeder der slashers had toch echt al de stekker eruit moeten trekken. Halloween (1979) was een hoogstaand stukje suspense van horrormaestro John Carpenter. Moordenaar Michael Meyers was een niet te stoppen kracht, die zijn mes in elk stukje levend vlees wist te priemen. 

Anno 2022 doet hij dat nog steeds, maar de makers hebben steeds meer de neiging zijn beweegredenen te doorgronden. Dat heeft geen enkele zin: Michael is de belichaming van het kwaad en geen psychiater die daar chocola van kan maken. Het beste is Michael gewoon met rust te laten.

4. Jaws

Sommige mensen in Hollywood leren gelukkig van hun fouten. De laatste Jaws-film verscheen in 1987 en sindsdien heeft niemand zich nog durven wagen aan de agressieve haai. Een wijs besluit. Jaws: The Revenge was nummertje vier en de interesse in de filmfranchise leek toen al behoorlijk opgedroogd. Met de slechtste reviews en de laagste opbrengst van de serie kon Bruce de haai met pensioen. 

Wie haalde het dan ook in zijn hoofd om een van de beste films allertijden een paar sequels te geven? Dat moet iemand van de financiële afdeling geweest zijn, want de originele Jaws van grootmeester Steven Spielberg was de eerste film ooit die meer dan 100 miljoen dollar in het laatje sleepte. Beter dan zijn meesterwerk zou het nooit meer worden. Haaienliefhebbers konden nog wel terecht bij de Sharknado-franchise (zes delen and counting!) of Deep Blue Sea (drie delen).

5. Child’s Play

Nog zo’n vermoeiende franchise is Child’s Play, bekend om zijn moordende pop als hoofdrolspeler.  Wie van cheesy en bloederig vertier houdt kan het best nog uithouden tot het zevende deel. De moordzuchtige pop heeft eindeloze oneliners en het idee dat speelgoed je dood kan worden, spreekt tot de verbeelding. Het gaat pas goed mis bij de reboot van de serie: Child’s Play (2019), die een robotachtige variant van de pop aan het moorden laat. 

Robotjes die op hol slaan zijn niks nieuws en al een uitgekauwd gegeven. Tot overmaat van ramp zijn de makers doorgeslagen in het gebruik van CGI, die alle bezieling uit Chucky heeft gezogen. Laat Chucky toch lekker een bezeten stukje speelgoed zijn, dat is vele malen enger dan software en wat scharniertjes.

6. The Purge

Met een briljant gegeven ging The Purge in 2013 uit de startblokken. Het uitgangspunt is even simpel als doeltreffend. Om misdaad tegen te gaan stelt de Verenigde Staten één nacht beschikbaar om legaal al je agressie te kunnen botvieren op wie dan ook. Moorden is toegestaan, maar dan mogen er tijdens de resterende 364 dagen van het jaar geen strafbare feiten meer worden gepleegd. The Purge was een claustrofobische thriller waarbij een gezin thuis werd belaagd. Het ‘home invasion’-gegeven was een fijn benauwend thema, waar we zeker meer van wilden proeven. 

Naarmate de filmserie voortkabbelde, werd er steeds meer afgeweken van het originele idee. The Forever Purge (2021) is het vijfde deel en die pakt het allemaal wat breder aan. Weg is de claustrofobie; de film is eerder een roadmovie dan een compacte thriller waar je het Spaans benauwd van krijgt.

Horror om te pruimen

Heb je door alle horror-ellende zin om een goede film te checken? Hier vind je een paar van de beste enge films aller tijden! Hier lees je welke angstaanjagende films Netflix in het aanbod heeft.

In de nieuwe Predator-film Prey jaagt de angstaanjagende alien op een indianenstam. Kunnen de slimme jagers op tegen het high-tech geweld van de gevaarlijkste moordenaar in het universum?

Je ziet Prey vanaf 5 augustus op Disney+.

Dit artikel verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder