• Disney/Pixar
  • Brandende Vraag

5 brandende vragen over Lightyear beantwoord!

Lightyear

Na vier Toy Story-films gaat Buzz Lightyear nu solo met een eigen film. Of eigenlijk: vóór de Toy Story-films. Verwarrend? Geen nood, wij beantwoorden alle brandende vragen over deze nieuwe animatieknaller. 

1. Waarom krijgt Buzz zijn eigen film?

Ook al staan Buzz Lightyear en Woody altijd gebroederlijk samen op de posters van de Toy Story-films: het draait in alle vier in de eerste plaats om de besognes van die slungelige cowboy. Buzz begon als zijn grote concurrent waar het gaat om de liefde en aandacht van hun eigenaar Andy, maar werd daarna al snel zijn beste vriend en de meer stabiele van de twee: een ondersteunende functie dus.

Na Toy Story 4 weten we alles over het innerlijke leven van Woody, maar in het geval van Buzz is er nog genoeg braakliggend terrein. De tweede reden dat hij zijn eigen film krijgt, heeft te maken met... keiharde cash! 

Dankzij de uitdragerij aan actiefiguren, ruimtepakjes, wapentuig en andere snuisterijen die de afgelopen jaren verschenen, is Buzz officieel de populairste figuur in de Disney-winkel. Niets stuwt de verkoop zo stevig als een nieuwe film. De Toy Story-fans van het eerste uur zijn nu oud genoeg om kinderen mee te nemen naar de bioscoop, dus dat is dubbel binnenlopen.

2. Is Lightyear onderdeel van Toy Story?

Om een duidelijk antwoord te geven op deze vraag is het belangrijk om het onderscheid te begrijpen tussen 'Buzz Lightyear de space ranger' en 'Buzz Lightyear de speelgoedpop'. Die laatste hebben we aan het werk gezien in de Toy Story-films en met die eerste maken we voor het eerst kennis in Lightyear. 

Het verhaal van de eerste Toy Story geeft een mooi voorbeeld wie die twee figuren zijn en hoe ze botsen. Toen Buzz net uit zijn kartonnen doos kwam, was hij ervan overtuigd dat hij een space ranger was: een ruimteheld die de orde in het heelal moet bewaken. Hij kwam van een koude kermis thuis toen hij moest inzien dat hij niet meer was dan een stuk plastic. Lightyear is feitelijk een prequel van Toy Story, waarin we de ‘echte’ Buzz aan het werk zien: de strijder die zúlke epische avonturen beleeft dat hij een eigen speelgoedlijn verdient. In het verhaal zien we dus weinig terug dat we herkennen uit de Toy Story-films. Het enige bekende gezicht is dat van keizer Zurg, de Darth Vader-achtige aartsvijand van Buzz, met wiens plastic versie hij het aan de stok kreeg in Toy Story 2.

3. Wie zijn die nieuwe figuren op de poster? 

Op de poster van Lightyear zien we vier figuren die we nog niet kennen. De schattigste is absoluut robotkat Sox, die meegaat op missie met Buzz. Het praktisch nut van dit dier is nog niet duidelijk, maar hij is in elk geval goed voor wat droogkomische opmerkingen (en ongetwijfeld een hit in de speelgoedwinkel).

Dan hebben we nog Izzy Hawthorne, een collega van Buzz die een speciale band heeft met hem: zij is de kleindochter van een space ranger voor wie Buzz warme gevoelens had. Hoe dat allemaal zit? Tijdreizen: meer zeggen we niet! Morrison is ook een lid van het team, maar... niet de meest capabele ruimteranger. Tenslotte is er nog Darby, een ranger op leeftijd die haar strepen heeft verdiend met een bijzonder talent om dingen op te blazen. Altijd handig! 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

4. Krijgen meer Pixar-figuren een film?

Pixar-figuren die goed aanslaan, hebben prima carrièremogelijkheden bij deze studio. Zo kreeg Dory, nadat ze de show stal in Finding Nemo, met Finding Dory haar eigen film. Mater, de volkse takelwagen uit Cars én de onfortuinlijke ster van Cars 2, moest het doen met een tv-serie, maar da’s toch ook een mooie prestatie.

Je kunt er dus op wachten tot er een nieuwe spin-off wordt aangekondigd met een oude bekende. Maar wachten moet je, want Pixar heeft nog niet bekendgemaakt wat hun films gaan worden na volgend jaar. Alleen Elemental staat nu op de kalender voor 2023 en die gaat over de liefde tussen water en vuur: heel wat anders dus.

5. Is Lightyear de engste Pixar-film?

Lightyear heeft in Amerika een filmkeuring gekregen waarbij ouders wordt aangeraden om met hun kinderen mee te gaan naar de bioscoop. Een beetje vergelijkbaar met de keuring ‘6 jaar en ouder’, die in Nederland is uitgedeeld. 

Dat lijkt niks bijzonders, maar de vorige Toy Story-films zijn in de VS goedgekeurd voor alle leeftijden (zelfs Toy Story 3!. Dat belooft een wat spannender film uit deze reeks dan we gewend waren, al moet je geen revolutionaire omslag verwachten. De meeste Pixar-films krijgen tegenwoordig die meekijk-keuring. Als je iets verwacht dat wat betreft intensiteit te vergelijken is met Coco en Incredibles 2, zit je er nooit ver naast. 

Lightyear draait vanaf vandaag in de bioscoop. Wil je méér feitjes over Lightyear en Toy Story? Hier lees je waarom Tim Allen de stem van Buzz niet meer inspreekt, en hier ontdek je of Woody te zien is in Lightyear.

Tekst: Klaas Kaptijn

Dit artikel verscheen in Veronica Superguide. Niets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!