4DX moest getest worden en dit vonden wij ervan

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
4DX moest getest worden en dit vonden wij ervan

4DX moest getest worden en dit vonden wij ervan

|
|

Laatste update:

Bioscoopketen Pathé opent deze maand zijn eerste 4DX-zalen. Wij behoorden tot de lucky few die het gisteren mocht testen en dat was op z’n zachtst gezegd een interessante ervaring. Lees en huiver!

THE GOOD

We gaan je het technische geneuzel besparen want 4DX is gewoon vet. Blockbuster-fanaatjes zullen dit ongetwijfeld een waardevolle toevoeging vinden aan hun filmbeleving. Naast wind, water en lichtflitsen, is er stoom, sneeuw (ja, sneeuw), geur, mist en een wiebeldingetje dat op non-seksuele wijze je enkels stimuleert.

Ook de cynicus kan met een gerust hart popcorn vreten. Wie verwacht constant gebombardeerd te worden met hondenweer wordt aangenaam verrast. 30 á 40 procent van de film is aangedikt met 4DX. De effecten zijn daarnaast niet allemaal even heftig. Zelfs na een twee uur durende film kom jij nog fris als priklimonade de zaal uit. Een handdoek heb je niet nodig.

THE GREAT

De bewegende stoelen! Als jouw favoriete bak ruimteschroot een duikvlucht maakt in de nieuwste Star Wars, dan doet de stoel dat ook. Ze zijn op de milliseconde getimed, waardoor het allemaal heel natuurlijk aanvoelt. Een dikke plus!

En gordels? “Gordels zijn niet nodig, het is wetenschappelijk bewezen dat het op deze sterkte onmogelijk is om uit je stoel te vallen”, aldus de man die presentatie gaf. 

THE UGLY

Dan is het toch tijd voor dat onvermijdelijke dieptepuntje. Na een pakkende demo was het tijd voor de film. Star Wars: The Force Awakens werd ingezet, maar na enkele minuten bleef-ie steken. Het probleem werd niet minder en na de vijfde zuchtsalvo vanuit de zaal werd de film opnieuw ingestart. Zonder succes. Ook de tweede keer kapte hij ermee. Een opgelaten Pathé-medewerker kwam ons daarna vertellen dat het einde oefening was. “We hebben de film al een paar keer getest, maar net nu doet-ie het niet”, aldus de Pathé-man. 

Toch een teleurstellende afsluiting van een leuke preview. Kinderziektes zijn bij dit soort grootschalige projecten nagenoeg onvermijdelijk, maar toch hadden we hier een wat positiever verhaal neergepent. Neemt niet weg dat medio december dit probleem ongetwijfeld is opgelost. Heb jij al een 4DX-kaartje aangeschaft, dan hoef je je niet al te veel zorgen te maken.

DE CONCLUSIE

Uiteindelijk komt het neer op het volgende: is 4DX je zuurverdiende geld en bioscoopbroek waard? Heb je de meerprijs (17,50 excl. 3D-bril) ervoor over, dan gaat 4DX niet tegenvallen, want het voegt zonder twijfel wat toe aan je ervaring. Nu maar hopen dat de bioscoop-goden Pathé wat gunstiger gezind zijn bij de première.

Lees verder