Hoe is het écht bij First Dates en MAFS?

MAFS Monique en Aron

Van ingewikkelde DNA-testen tot complete mismatches: insiders vertellen hoe het echt backstage gaat bij First Dates en Married at First Sight. 

Tekst: Thea Tijssen en Nick Dijkman

‘Door die DNA-test mag je wettelijk trouwen’

Wist je dat potentiële kandidaten voor Married at First Sight worden onderworpen aan een DNA-test? Cindy Wildeboer-Peters deed zes jaar eindredactie en vertelt: “Daarbij bekijken ze je immuunsysteem. Mensen met een verschillend immuunsysteem zullen zich aangetrokken voelen tot elkaar, want zij krijgen sterker nageslacht. Mensen met hetzelfde of een gelijkend immuunsysteem krijgen zwakker nageslacht. Uit die DNA-test blijkt ook of mensen ‘familiariteit met elkaar hebben’. Niet dat ze dan per se neef en nicht zijn, het kan veel verder weg liggen. Maar je mag niet trouwen als je familie van elkaar bent, dus die DNA-test zorgt ervoor dat mensen wettelijk gezien mógen trouwen.”

 

‘We hebben vaak met een of twee kandidaten drama’

Gaat het bij MAFS om geslaagde huwelijken of om spannende tv? “Zeker om geslaagde huwelijken! We hebben nu alweer een tijd geen geslaagd huwelijk gehad en daar balen we enorm van. Vaak gaat zo’n MAFS-huwelijk een halfjaar goed, maar ergens struikelen ze dan toch. Toch hebben we vaak maar met één of twee kandidaten per seizoen drama.” Toch stranden MAFS-huwelijken vaak. Cindy: “Soms is een match gewoon niet goed. Dan hebben de experts iets gemist of ergens niet op doorgevraagd. Of iemand doet zich beter voor dan hij of zij is, dat kan ook.” Zoals bij Arjan en Maurice.

MAFS Carlo Boszhard
© RTL

‘Misschien lukt het de wetenschap wel’

Monique en Aron uit seizoen 6 zijn zo’n mismatch. “Ik dacht: “Ik kan zelf geen geschikte man vinden, maar misschien lukt het de wetenschap wél. Ik moest foto’s sturen en een kort filmpje waarin ik mezelf voorstelde. Een paar weken later kwam er een vragenlijst waar ik anderhalf uur voor moest uittrekken. Logisch: als ze je willen matchen, moeten ze alles van je weten. Zo kreeg ik ook vragen op seksueel vlak: wat ik wel of niet prettig vind.”

 

‘Van de experts moesten we nog even volhouden’

Op een gegeven moment twijfelde Monique, net zoals Astleigh en Rowan in het nieuwe seizoen. “Ondanks dat Aron en ik keihard ons best deden er iets van te maken. Ik had al eerder aangegeven dat het leuk en gezellig was, maar dat ik het niet vóélde. Maar de experts zeiden: ‘Je moet het nog wel even volhouden.’ Ik dacht toen: zij zullen het wel weten. Maar aan het eind van de rit voelde ik dat ik er eerder mee had willen stoppen.”

 

‘Mijn date zag me als trofee’

Dit flitshuwelijk bracht Monique niet de ware, maar wel veel aandacht op. “Ik word ook nog dagelijks herkend en heb inmiddels 36.000 volgers op Instagram. Maar ik moet nu wel steeds nagaan of iemand mij leuk vindt om wie ik ben of omdat ik aan een tv-programma heb meegedaan. Vorig jaar bij voorbeeld heb ik gedate met iemand die mij eigenlijk als ‘trofee’ zag. Dat is de keerzijde.”

 

‘Dat antwoord kostte me bijna mijn deelname’

Aron besloot zich op te geven, "gewoon om te kijken hoe ver ik zou komen. Ik moest een filmpje opsturen en mocht naar Bunnik voor de screentest. Daar bleken al allemaal mannen te zitten met een vragenlijst in hun handen. Of ik die ook maar ‘even’ wilde invullen. Het waren tweehonderd vragen! Ik ben er als een razende doorheen gegaan. Misschien iets té snel. Zo had ik de vraag: ‘Wil je ’t liefst trouwen, samenwonen of latten?’ in de haast met ‘latten’ beantwoord. Niet handig als je jezelf opgeeft voor Married at First Sight! Dat antwoord kostte me bijna mijn deelname!”

‘Op advies zijn we getrouwd gebleven’

Drie weken na hun bruiloft moest het stel al beslissen of ze getrouwd wilden blijven. Aron: “Dat wisten we niet. Het kon net zo goed ‘ja’ als ‘nee’ zijn. We vroegen Tila, onze expert, om advies. Op advies van haar zijn we getrouwd gebleven. Vervolgens namen we de tijd om uit te zoeken of het ging werken. Zo zijn we nog naar Gran Canaria gegaan. Daar ontdekten we dat de vonk écht ontbrak.”  

‘Het was één grote grap’

Aron heeft inmiddels een nieuwe lover. Niet Wenkie (Chantal), zoals heel Nederland even dacht door een foto op Instagram. “Chantal plaatste onze foto op Instagram met als onderschrift: ‘Mijn grote liefde’. Ik had er: ‘Eindelijk weer samen’ bij gezet. Binnen een kwartier stond het online bij De Gelderlander, een uur later bij het AD en toen belde ook RTL Boulevard nog. Het was één grote grap, maar die liep dus  een beetje uit de hand.”  

‘1400 vrouwen wilden koffie met me drinken’

Zijn nieuwe liefde heeft hij toch aan MAFS te danken. “Na mijn MAFS-avontuur kreeg ik ongeveer 1400 reacties van vrouwen die een bakje koffie met me wilden drinken. Vervolgens heb ik één date gehad met een superleuke vrouw – en inmiddels hebben we al een halfjaar iets.”

‘Ik ben gevraagd op ADE’

Gaat Married at First Sight je als wanhopige single te snel, dan is er altijd nog First Dates. Met in 2020 een VIP-variant. Daarin werd kapper Dennis van der Burgh gekoppeld aan presentator Sipke Jan Bousema. Dennis: “Ik ben gevraagd op het Amsterdam Dance Event. Werd daar aangesproken door een man die begon over First Dates. Hij bleek een goede vriend van de castingdirector van het programma. Vier dagen later werd ik gebeld en werd me gevraagd wat voor man ik zocht, wat ik leuk vind en niet leuk en ga zo maar door. Aan de hand daarvan gingen ze voor mij op zoek naar een geschikte date. Anderhalve maand later werd ik gebeld dat ze iemand voor me hadden.”

‘We kenden elkaar al van Tinder!’

Dennis wist van tevoren niet dat hij aan een BN’er werd gekoppeld. “Ik vond het wel heel spannend. Ze hebben me goed in beeld gebracht, maar Sipke Jan deed heel terughoudend. Want we kenden elkaar al van Tinder, bizar hè? Toen hij binnenkwam dacht ik dus echt: dat méén je niet! Volgens Dennis kan het voorwerk stukken beter: “Ik had aangegeven dat ik net uit een lange-afstandsrelatie kwam - mijn ex-vriend woonde in Zweden - en dat niet meer wilde. Letterlijk zei ik: ik wil mijn volgende partner dicht in de buurt van mijn woonplaats Rotterdam hebben. En dan koppelen ze me aan Sipke Jan, die in Leeuwarden woont!”

‘Ik kwam met de schrik vrij’

Manon Snellen uit Etten-Leur deed vorig jaar mee aan First Dates. Haar tip voor de makers: “Beter matchen! Ik zocht een Brabander met een snor en tatoeages die mij zou kunnen optillen, maar ik ging op date met een blonde jongen zonder tattoos uit Amsterdam-Noord. En ik denk niet dat hij mij zou kunnen optillen. Ik heb ook nog een praktische tip voor toekomstige kandidaten: neem je portemonnee mee. Die was ik vergeten. Ja, je moet echt betalen. Gelukkig rekende mijn date af en kwam ik met de schrik vrij.’

 

Married at First Sight is elke dinsdag te zien op RTL 4. First Dates check je maandag t/m vrijdag op NPO 3. Dit artikel verscheen ook in de nieuwe editie van Veronica Superguide die nu in de winkel ligt.