Na Wednesday zin in meer Addams Family? Check dan déze films

Door Klaas Kaptijn
The Addams Family Wednesday
© Brunopress

Na Netflix-hit Wednesday (check hier onze recensie) komt... voorlopig geen nieuw seizoen, helaas. Gelukkig zijn de Addams Family-films er nog voor je broodnodige dosis lugubere humor.

Wat ooit begon met een antieke strip en een tv-serie uit de jaren zestig - die nergens te streamen is trouwens - is dankzij Wednesday uitgegroeid tot een dikke streaming-hit op Netflix. Daar tussenin zaten vier films die sowieso de moeite waard zijn en helemaal als je het eerste seizoen van Wednesday binnen een week hebt gebinged.

The Addams Family (1991)

In 1991 werd de griezelfamilie Addams uit de dood opgewekt met deze bioscoopfilm die een hele nieuwe generatie met ze liet kennismaken - net zoals Wednesday dat nu doet. We zien hoe uncle Fester, de doodgewaande broer van heer des huizes Gomez Adams, opeens aanklopt. Het is een gelukkig weerzien, maar de familie weet niet dat hij een oplichter is die uit is op het enorme Addams-fortuin. In werkelijkheid zit het nog ingewikkelder in elkaar met Fester. Een comedy vol maffe, morbide grappen en een prachtige cast. Te zien bij Prime Video.

Wist je dat de actrice die in deze film Wednesday speelde, Christina Ricci, ook in de Netflix-serie zit?

De tekst gaat verder onder de video

Addams Family Values (1993)

De opvolger van de eerste film kwam er in 1993 en is zelfs nog een stukje leuker. Hierin wordt er een baby geboren bij de familie en dient zich een keurige babysitter aan, maar zij is weinig goeds van plan met de vrolijke graftypes. De hele cast was weer compleet, onder wie de Nederlandse acteur Carel Struycken die alleen af en toe wat murmelt als butler Lurch, die veel wegheeft van het monster van Frankenstein. Te zien bij Prime Video.

De tekst gaat door onder de video

The Addams Family (2019)

De oude strip is de voornaamste basis van deze animatiefilm uit 2019, die laat zien dat hun gevoel voor knekelhumor er al vroeg in zat. We zien hoe Gomez en Morticia Addams en hun kroost in hun behekste huis terecht zijn gekomen en dat ze nieuwe buren krijgen. Dat zijn de bewoners van een veel te perfecte woonwijk, die eigenlijk veel griezeliger zijn dan de Addamsjes. De grote grap ook hier is hun liefde voor alles wat gruwelijk, dood en wreed is en die verveelt door de geestige aanpak niet snel, vooral dankzij hun botsingen met de wereld anno nu. Te zien bij Prime Video.

De tekst gaat door onder de video

The Addams Family 2 (2021)

In 2021 verscheen deze opvolger van de animatiefilm, waarin dochter Wednesday centraal staat. Er rijst twijfel of zij niet ooit als baby in het ziekenhuis is verwisseld met een andere. Om voor wat afleiding te zorgen, neemt pa ­Gomez het gezin mee op een roadtrip door Amerika. Die nieuwe locaties maken een hele nieuwe voorraad grappen mogelijk en die kansen worden goed benut. Soms lijken de makers bang dat minder dan tien geintjes per minuut niet genoeg is, maar ze zorgen er ook voor dat je blijft houden van dit gruwelijke gezelschap. Te zien bij Prime Video.